Az aikido valódi budo, vagyis harcművészet; a japán katonai harci művészetek történelmi tradícióiból alakult ki. Komolyan gyakorolva több mint taktika és önvédelmi technikák ismerete. De az aikido a lélek tökéletesítésének tudománya is. Az aikidot Ueshiba Morihei fejlesztette ki, akit világszerte több mint egymillió aikido gyakorló O-Sensei (Nagy Mester)-ként ismer. Fiatalemberként rendkívüli harcművész volt, a kard, a bot, a lándzsa, és a ju-jitsu művészetének mestere.

 Minden aikido technika lényege egy stabil, erős középpont körüli körkörös mozgás. Még akkor is, amikor a technika iránya egyenesnek mutatkozik előre vagy hátrafelé, alaposabban megvizsgálva kiderül, hogy az aikido mozdulatai valójában körkörösek. Helyesen végrehajtva néhány technika igen látványos, az ellenfél “elszáll” a levegőben. Mások olyanok, mint egy bűvészmutatvány; kicsi, fürge mozdulatok, amik rögzítik a támadót. Mindkettőt az emelőerő, tehetetlenség, gravitáció, centrifugális és centripetális erők hatásának használatával valósítják meg. Végül is a támadás saját energiája dönti le a támadót.
Természetesen a szorgalmas edzésnek köszönhetően növekszik az állóképesség, a hajlékonyság és az izmok ereje, de a technikák hatékonysága nem függ a fizikai erőtől; ezért az aikidót bárki gyakorolhatja korra és nemre való tekintet nélkül. A hangsúly főleg a gyakorlaton van: állandó ismétlések során sajátítják el tökéletesen az alapmozdulatokat, az időzítést és a légzést. Az aikidóka megtanulja az ellenfél erejét használni és visszafordítani azt a támadója ellen. Ugyanakkor megtanul egyensúlyban maradni bármilyen körülmények között. A legtöbb gyakorlatot partnerrel hajtják végre; mindegyikük a saját képességeinek megfelelően dolgozik, felváltva mint uke (a támadó), és tori (aki fogadja a támadást).

Az aikidoka laza testtartásra tesz szert, amiben a testsúly a test fiziológiai középpontjába, az alhasba irányul. A gravitáció immár nem erő, amit le kell győzni, hanem segíti és megszilárdítja a testtartást. Ennek következtében a hétköznapi mozgás is könnyedebbé válik. A rendszeres aikidózás hatása egyszerre szellemi és testi: az életerő megnő, az érzékek élesednek, az egyént kevésbé befolyásolják a mindennapi bosszúságok és kellemetlenségek.  Az edzések szabadon megtekinthetőek, az edzésekhez folyamatosan lehet csatlakozni.

Edzések ideje:

Kedd: 19:30-20:30-ig

Péntek: 18-19:30-ig
és opcionálisan 19:30-20:30-ig (Bejelentkezés szükséges erre az időpontra!)

Tagdíj:
Havi: 8000.-
Alkalmi: 1500.-

Oktató: Markos Tamás (2.Dan Aikikai)

Info és jelentkezés: markostamas001@gmail.com

Mindenkit szeretettel várunk az edzéseinken!