Tabata-köredzés

Az Izumi Tabata japán professzor által kifejlesztett Tabata-köredzés módszer a magas intenzitású intervallumos egyéni vagy csoportos edzések közé tartozik. Ez a mozgásforma azok számára előnyös, akik szeretik az intenzív edzésformákat és az egész testüket át akarják mozgatni. Természetesen az oktató sokszor eldöntheti, hogy alacsonyabb intenzitással dolgozik a csoport életkorának, edzettségének és előképzettségének függvényében. A Tabatázás előnye, hogy a legtöbb izomcsoportot megmozgatja, és rengeteg kalóriát éget el azáltal, hogy felgyorsítja az anyagcserét. Tabata professzor megállapította, hogy ez az edzésmódszer sokkal eredményesebb zsírégetés céljából, mint az egy órás folyamatos futás. Állóképesség-fejlesztő hatása is van, amennyiben legalább hetente két-három alkalommal tabatázik az ember. Az irányított zenének és a sokoldalú mozgásformáknak köszönhetően az edzések nagyon hangulatosak.

A Tabata-köredzés lényege, hogy négy percig tart egy feladatkör, és a kör adott feladatát 20 másodpercig kell végezni irányított zenére. Ezt követően egy 10 másodperces pihenőszakaszra kerül sor, melynek lényege, hogy ez alatt ellazítjuk az érintett izomcsoportokat és elhelyezkedünk a következő tabata kiindulóhelyzetében. A Tabata-edzés előtt fontos az alapos bemelegítés, és az edzés végén a mindenre kiterjedő nyújtás stretching gyakorlatokkal.

Dr. Csirkés Zsolt

Röviden magamról:

“Dr. Csirkés Zsolt vagyok és jelenleg a TF-en tanítok egyetemi adjunktusként a Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszéken. 2010 óta vezetem a Budai Tornász Műhelyt, ahol az óvodások és kisiskolások a szertorna alapjaival ismerkednek 2020-ban szereztem meg a PhD doktori tudományos fokozatot a TF Doktori Iskolában. Témám: az Ayres-terápia hatása a biológiai rizikófaktorral született óvodások egyensúlyozó képességére és poszturális stabilitására. Testnevelő és angol tanári, egyetemi szintű torna szakedzői, nemzetközi és hazai versenybírói, valamint általános iskolai tanítói képesítéssel rendelkezem. Angol és orosz nyelvből felső és középfokú vizsgát szereztem. A TF-en gimnasztikát oktatok és folyamatosan gyűjtöm a tapasztalatokat, keresem a lehetőséget a megújulásra. Ilyen rendkívüli lehetőség a Tabata-köredzés módszer is, amellyel sokoldalú mobilizáló, stabilizáló hatást érhetünk el. A Tabata edzések nagyon sokrétűek és jó hangulatúak, köszönhetően az irányított zenéknek és változatos gimnasztikai mozgásformáknak.”

Edzés időpontja:

Minden szerdán 9:00-10:00 óráig.

Érdeklődni az alábbi e-mail címen tudtok:

csirkes.zsolt@gmail.com