A Ninjutsu, hivatalos nevén a Bujinkan Budō Taijutsu egy japán harcművészeti ág, ami eredeti ninja és szamuráj hagyományokat ötvözve született. Ami kiemeli a többi japán stílus közül, hogy nem a győzelmet, hanem a túlélést tekinti a legfontosabb célnak. Elsajátításához elengedhetetlen, hogy a harcos az emberi lét három alapelemét: a szívét, a testét és az elméjét tökéletesen kontrollálja. A ninjutsu egyfajta szemlélet, megfelelő hozzáállást ad a helyes életvitelhez, kimozdít a komfortzónából, megtanítja felismerni a problémás helyzeteket, átlátni a lehetséges megoldásokat. Olyan mozgásokra alapoz, amelyek készség szinten minden emberben megtalálhatóak, segít levetkőzni a megszokások korlátait, melyeket a társadalomban támasztanak az egyénnel szemben. Nyitottá kell válnod, hogy megérthesd a ninjutsu harcművészetének a mélységét.

 „A taijutsu /a ninjutsu pusztakezes technikái/ nem szabad, hogy a győzelemről vagy vesztésről szóljon, az életet és a létünket kell, hogy szolgálja. Máskülönben könnyen a forma rabjává válhatunk.„ –Hatsumi Masaaki nagymester

Sportág története
A Bujinkan egy világszerte ismert, tradicionális Japán harcművészeti szervezet. Az első olyan iskola, ami nyilvánosan kezdte el oktatni a több száz éve titokban tartott ninjutsu-t. Az első nyugati tanítványok a 70’es évektől kezdték el megismerni ezt az addig elzártan létező harci rendszert. Ezt követően Magyarországon a 80’as évek közepétől nyílt lehetőség a stílus gyakorolására.  Tradíciónk tudásbázisa igen nagy, kiterjedt ismereti köre nem szűkül le csupán pusztakezes és fegyveres technikákra. Ez a harcművészeti rendszer kilenc különböző ryū-ha, vagyis harcművészeti stílus hagyományait egyesíti, melyek között vegyesen található ninja és szamuráj iskola.

Az egyes iskolák felfogása, tudástára, fegyverarzenálja különböző. Az eltérő stílusokat meghatározta a kialakulásának a körülményei, hogy milyen céllal és legfőképpen, hogy kinek szánták a kiképzést. Értelemszerűen más harcmodorra és más ismeretekre volt szüksége egy harctéren harcoló szamurájnak vagy egy titkos küldetésen lévő ninja-nak. Minden olyan eszközt, technikát megtanultak, ami nélkülözhetetlen volt a túléléshez.  Nem a dogmatikus tudásra, sokkal inkább a leleményességre és a kreativitásra építettek. Az előre meghatározott mozgásformák begyakorlása csupán az elvek megismerését, megértését segíti elő. A valós küzdelemben mindig az adott pillanatnak megfelelően kell cselekedni.

A középkori Japánban a harcosok képzését kora gyermekkorban megkezdték, mert tudták, hogy az ekkor szerzett tudás beépül az ember zsigereibe és ösztönszinten megmaradnak egész életen át. Ezen túl a szellem, és a jellem képzése is az edzések szerves része volt, hiszen a Japán harcosoknak hasonló erkölcsi kódexük volt, mint az európai lovagoknak. Már 5 éves kortól vannak edzéseink, de később a felnőtt edzésekbe át lehet kapcsolódni, melyen még az idősebb korosztályból is vannak tanulóink. Japánban a ninjtusut még 80 éves korban is gyakorolják, hiszen technikái nem a testi erőre hanem a mozgások energiáira alapoznak. Frissen tartja mind a lelket mind a kondíciót.

Származási ország: Japán

Jellemző technika: ütés, rúgás, földharc, dobás, feszítések, fojtás, leszorítások, kitérések

Használt fegyverek: Bo, Hanbo, Japán kardok, Naginata, Yari, …. sok tradícionális ninja és szamuráj fegyver van

Orientáció: Formai/Páros küzdelem, Önvédelmi fogások, Formagyakorlatok, Fegyverhasználat

Támadások erőssége: full contact

Felszerelésigény: Eszközre és egyenruhára a kezdésnél nincsen szükség. A kezdők szabadidő ruhában és zokniban vannak a teremben. Később edző Gi beszerzése szükséges lesz.

Elérhetőség:

Név: Bujinkan Seijin Dojo

Kapcsolat: seijin.hu

Alapdíjak

Ninjutsu havibérlet tagoknak 12.000 Ft

Heti edzésszám: felnőtteknek heti 4 alkalom

Oktató: Darányi Gábor Shidoshi

Helyszín: 1081 Budapest, Népszínház utca 17. (bejárat a Víg utca felől)

Alapítása: 2007

 


További részletek és jelentkezés ide kattintva a seijin.hu honlapon >>